LAATSTE NIEUWS (30 mei 2023)


Voor verslagjes van mijn resultaten van de vluchten, klik links hiernaast om naar mijn facebookpagina.

(27 januari 2023)

De komende jaren wil ik de focus weer meer leggen op de fond. En dat is niet alleen de eendaagse fond, maar ook de meerdaagse fond. Graag zou ik marathon spelen met ochtendlossing, zoals de ZLU-vluchten, maar de meeste van deze vluchten zijn te ver. Vaak komt het maar een enkele keer voor dat je hier in het noorden een beetje kans hebt om een hele vroege te pakken. Op het eigen hok heb ik wel een aantal duiven die het zware fondwerk op de meerdaagse fond aankunnen. Toch heb ik het gevoel dat er voor de breedte nog iets meer nodig is en heb daarom de laatste maand een aantal investeringen gedaan.

Ik schreef het al in 2004 dat ik de Jellema-duiven de beste duiven vond voor het zware fondwerk. Ik had ze destijds al op de hokken en ik denk dat nu vandaag iedereen het daar wel mee eens is. In 2003 kocht ik o.a. een zoon van "De Donkere Kweker" (overgrootvader "Kleine Jade"), die in 2006 vader werd van "Nightrider": 1e NPO Perigueux (983 km), 2e NPO Bergerac (1023 km) en 2e Internationale Asduif Marathon 2008. Nog steeds vindt je deze duiven terug in mijn stam en natuurlijk is mijn eigen oude basis uit de jaren 70 er nog steeds, die voor een gedeelte (Beerda-duiven) gelijk is aan die van Jelle Jellema. Reden genoeg om niet te ver van huis te zoeken en vooral duiven rechtstreeks van Jelle, of via zijn vader Ultsje, en van Hugo Batenburg aan te schaffen.

Van "New Laureaat" (1e Int. Barcelona) x "Kleine Jade" (1e Int. Barcelona) zitten hier straks een doffer en een duivin (zie foto's hieronder). Beiden al op leeftijd, maar met een beetje geluk kan ik er nog een 2 tot 3 jaar van kweken. Verder een zoon van "De Narbonne" (1e Nat. en 2e Int. Narbonne), een dochter van "Dafne" (3e Nat. Perpignan), een dochter van "Kleine Rena" (1e Nat. S4 en 1e N.U. Bergerac) en een zoon van "Angelina" (5x top 100 NPO meerdaagse fond). In totaal van "New Laureaat" en "Kleine Jade" dus 5 kleinkinderen en een ingeteelde had ik al eerder.


(10 december 2022)

Ook dit jaar doe ik weer een schenking aan "De Blauwe Doffer" uit Damwoude. Het is een geweldige mooie jonge doffer van 2022 (zomerjong). De bonnenverkoop (koop 9) staat nu op Duiven.net om er naar toe te gaan klik hier.

De jonge doffer (zie foto en stamkaart hieronder) is een zoon uit "Di Marco" x "Katelyn".

Vader "Di Marco" is een unieke doffer met 8x 1e en meer dan 100 prijzen, waarvan 72x 1:10 en 16x 1:100. Op de dagfond wint hij o.a. een 4e en 5e NPO.

Moeder "Katelyn" is een prachtig jong duivinnetje en top ingeteeld naar "Leonardo" x "Tinkelbel". Haar vader "Kashmir" (4x 1e) is een kleinzoon van "Okidoki" (2e Nat. Asduif Dagfond) x zuster "Leonardo". Haar moeder "New Tinkelbel" is gekweekt uit een zoon van "Leonardo" x "Tinkelbel" met zijn eigen moeder "Tinkelbel".(23 november 2022)

Een update over mijn gezondheid. Ik ben nu op tweederde van mijn behandeling met immunotherapie. Wel regelmatig hoofdpijn en vermoeid, maar verder weinig bijwerkingen. Mijn laatste CT-scan was deze maand. Op de scan waren geen tumoren te zien, dus de uitslag zag er goed uit. Er is nog een lange weg, maar het lijkt de goede kant uit te gaan.

Het kweekseizoen staat alweer te beginnen en als mijn gezondheid het toelaat, wil ik begin december de kweekkoppels bij elkaar zetten. Er zitten nog een aantal oudjes en van goede vrienden zijn er ook nog een paar uit mijn eigen soort teruggekomen. Verder veel jong spul van 2021, die zich nog moet bewijzen als kweekduif. Wel allemaal goed gebouwde duiven uit mijn beste lijnen waar ik veel vertrouwen in heb. Ik ben er van overtuigd dat hier een aantal topkwekers tussen zullen zitten.

Hieronder een aantal van die nog jonge nieuwelingen op het kweekhok. Voor meer klik hier .(27 april 2022)

Afgelopen twee maanden was het vooral revalideren van de operatie die in februari had plaatsgevonden. Hierbij zijn uit mijn linker lies de tumors en lymfeklieren verwijderd. In het begin, na de operatie, waren er nog wat complicaties, door een infectie in de wond, waardoor die weer opengehaald moest worden. Hierdoor heeft het herstel langer op zich laten wachten. Het volledige herstel van het linkerbeen zal nog wel even op zich laten wachten. Ik heb het dan vooral over het vasthouden van vocht en de gevoelloosheid in het bovenbeen. Nu, na meer dan twee maanden, is de wond bijna helemaal dicht en kan aan het vervolg van de behandeling worden begonnen. Binnenkort kan dus worden gestart met de immuuntherapie, die er bij moet helpen om de kanker (melanoom) niet terug te laten komen. Voor de immuuntherapie staat een jaar, waarbij ik om de vier weken aan het infuus moet.

Na de operatie was het moeilijk om alles zelf te doen met betrekking tot de duiven. Gelukkig heb ik vrienden, die ik al heel lang ken, die wekelijks de hokken kwamen schoonmaken, zodat elke zaterdag de hokken er weer pico bello uit zagen. Voer en water geven lukte nog wel zelf. Ook lukte het omdat ik een aantal automatische voerbakken, via Jan Pronk, had aangeschaft, zodat alles wat gemakkelijker ging. En natuurlijk scheelde het enorm dat een groot gedeelte van de duiven waren verkocht in januari. Inmiddels ben ik alleen aantal weken weer mobieler en lukt het weer om alles zelf te doen.

De duiven die hier nog zitten zijn een aantal laatjes van vorige jaren en de oudjes van 2013 en ouder. Daarnaast zit er een mooie groep jongen. De eerste groep (winterjongen) gekweekt uit de topduiven die in januari zijn verkocht en de tweede groep uit de oudjes en laatjes die zijn overgehouden. Ook zit hier nog een groep duiven, waarmee het afgelopen jaar is gespeeld, maar waarvan Pipa ze niet interessant genoeg vond om te verkopen. Met name ook omdat hiertussen veel kruisingen zitten en het duiven zijn die het afgelopen jaar als jong nog niet veel hebben gepresteerd. Toch vond ik het jammer om ze te verwijderen. De meesten zijn namelijk goede duiven in de hand en, ook al zijn het meest kruisingen, stammen van goede ouders.

De voorbereiding van het vliegseizoen is zo eenvoudig mogelijk gehouden, ook natuurlijk gedwongen door de omstandigheden. Ik heb ongeveer 35 duiven, die ik op dit moment kan spelen. Topduiven zijn het niet, want die zijn allemaal verkocht. En of er nog een toppertje tussen zal zitten, is even afwachten. Het is nog een jonge ploeg dus je weet maar nooit. Ik wacht het af. Voor dit jaar met de oude duiven geldt: 'Alles mag en niets moet'.

Het afgelopen weekend dus het begin van het nieuwe seizoen. De stormachtige oosten wind, die voor Oudwoude niet al te gunstig is, beloofde een lastige ouverture. Toch kwamen ze heel vlot thuis. Slechts een paar hadden het een beetje moeilijk, maar waren uiteindelijk ook voor de avond op de dag van lossing thuis. Als eerste arriveerde 'De 271'. Dit mooie blauwe witpen duivinnetje bleef even rondvliegen, waardoor mijn tweede duif, die wel gelijk landde, als eerste werd geklokt. Mijn eerste werd dus 'De 371' en maakte een snelheid van 1.295,3 m/m. Hij is een zoon van 'Silvian' (uit 'Hugo' x 'Gastorina') en 'Daughter Blue Harry'. In het samenspel werd begonnen met de 94e en 100e prijs tegen 3.982 duiven.. Ik had er 20 gezet in het samenspel en hiervan pakten 14 duiven prijs.(18 december 2021)(3 oktober 2021)

Een mooi resultaat in de finale (02-10-2021) van de Golden Algarve OLR. "Iron Charlotte 464" wint de 10e prijs tegen 4.565 duiven.
Daarmee eindigt "Iron Charlotte 464" in het asduiven klassement op de 11e plaats.


(14 juni 2021)
Op zondag 6 juni een mooie overwinning voor 'Sensible Blue' op de NPO fondvlucht Sens (602 km) tegen 5.706 deelnemers. Tegenwind en slecht zicht maakten het een zeer zware race. Met een snelheid van 1065 m/m was 'Sensible Blue' de snelste van het hele stel. Haar vader komt uit "Zoon Sven" van Tj. & J. Elzinga gekweekt uit 'Sven' x 'Inbred Esmee' en de moeder is van mijn eigen oude stam, met topkwekers "Rocking Blue" en "Octavio" als haar grootvaders.(15 maart 2021)


Op dit moment worden op PIPA twee prachtige duivinnen uit "Rocking Blue" x "Gastorina" aangeboden. Zij zijn mijn twee belangrijkste kweekduiven van de laatste jaren. Om naar de veiling te gaan klik hier. Ook in deze veiling twee dochters van topvlieger en - kweker "Cosmic" (dochter 'Rocking Blue' x "Gastorina") gekoppeld aan "Joshua". Verder een zoon en dochter van "Gregor" (kleinzoon "Rocking Blue"). hieronder een klein overzicht van wat kinderen en kleinkinderen van "Rocking Blue" en "Gastorina" al hebben gewonnen:
Op Nationaal/landelijk niveua:
2. Nederlandse Olympiada Duif Cat. D 2022 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
12. Nederlandse Olympiade Duif Eendaagse Fond Cat. C 2022 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
15. Nederlandse Olympiada Duif Marathon cat. E 2019 (klz. Rocking Blue’)
3. Nat. Asduif cat. Allround World’s Best Pigeon 2019 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
6. Nat. Asduif Eendaagse Fond WHZB/TBOTB 2019 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
7. Nat. Asduif Jaarlingen De Allerbeste 2020 (klz. "Gastorina")
8. Nat. Asduif Vitesse NT WHZB/TBOTB 2019 (klz. "Gastorina")
8. Nat. Asduif Oud Pipa Rankings 2019 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
8. Nat. Asduif cat. Allround De Allerbeste 2019 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
8. Int. Asduif Eendaagse Fond Noordelijke Unie 2017 (klz. "Rocking Blue")
10. Nat. Asduif Vitesse WHZB/TBOTB 2017 (zoon "Gastorina")
11. Nat. Asduif Midfond + Eendaagse Fond Pipa Rankings 2019 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
17. Nat. Asduif Midfond Pipa Rankings 2020 (klz. "Gastorina")
Op provinciaal/afdelings niveau:
1. Prov. Asduif Eendaagse Fond Friese Fond Club 2019 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
1. Prov. Asduif Marathon Ochtendlossing Friese Fond Club 2018 (klz. "Rocking Blue")
2. Prov. Asduif Eendaagse Fond Friese Fond Club 2018 (klz. "Rocking Blue")
4. Prov. Asduif Eendaagse Fond afd. Friesland '96 2019 (klz. "Rocking Blue"/"Gastorina")
4. Prov. Asduif Viteese + Midfond afd. Friesland '96 2020 (klz. "Gastorina")
5. Prov. Asduif Viteese + Midfond afd. Friesland '96 2017 (zoon "Gastorina")
6. Prov. Asduif Eendaagse Fond Friese Fond Club 2017 (klz. "Rocking Blue")
6. Prov. Asduif Vitesse afd. Friesland '96 2017 (zoon "Gastorina")
10. Prov. Asduif Midfond afd. Friesland '96 2020 (klz. "Gastorina")
16. Prov. Asduif Eendaagse Fond afd. Friesland ‘96 2017 (kld. "Rocking Blue")
***** kinderen en kleinkinderen "Rocking Blue" en "Gastorina" *****

Topkoppeling van "Powerplay" x "Milla". In de veiling van PIPA worden een zoon en een dochter aangeboden, om er naar toe te gaan klik hier. Van twee duiven die eerste top presteerden als vlieger (zie prestaties hier beneden) en nu op mijn kweekhok de standaard naar het hoogste niveau weten te brengen. "Powerplay" was in 2016 3. Nationale Doffer WHZB en het afgelopen vader van "Polly" (1. asduif natour rayon) en grootvader 'Lolita' (3e asduif midfond rayon). "Milla" is de moeder van "New Fausto": 7e Nationale asduif jaarlingen DE ALLERBESTE 2020 & 8. Nationale asduif vitesse "natour" WHZB/TBOTB 2019.
NL13-1581415 ‘Powerplay’, winnar van:
  3. Nat. asduif doffers WHZB/TBOTB 2016
  1. semi prov. asduif oud allround DE EENHEID 2016
  4. prov. asduif eendaagse fond FFC 2015
  7. Int. asduif eendaagse fond NOORDELIJKE UNIE 2016
15. Int. asduif eendaagse fond FONDSPIEGEL 2014-2016
  1. Weert 156 duiven / 9. prov. 1,200 duiven
  4. Issoudun 640 duiven / 32. NPO 3,319 duiven (762 km)
  5. Quievrain 1,648 duiven / 61. prov. 12,027 duiven
  6. Chateauroux 969 duiven / 23. NPO 4,924 duiven (785 km)
  9. Sens 1,816 duiven / 26. NPO 8,211 duiven (599 km)
10. Deurne 4,744 duiven / 27. prov. 21,116 duiven
16. Souppes sur L. 1,416 duiven / 42. NPO 6,886 duiven (616 km)
23. Hapert 5,056 duiven / 55. prov. 18,114 duiven
30. Gien 1,259 duiven / 168. NPO 6,022 duiven (668 km)
49. Weert 4,382 duiven / 158. prov. 20,388 duiven
54. Heusden Z. 1,921 duiven / 229. prov. 12,603 duiven
57. Pommeroeul 3,899 duiven / 186. prov. 14,502 duiven
68. Weert 2,603 d. / 166. prov. 11.513 duiven
82. Sittard 4,747 d. / 234. prov. 21.493 duiven

NL15 1163169 ‘Milla’, winnaar van:
  1. semi prov. asduif natour SAM C 2016
  1. semi prov. asduif natour DE EENHEID 2016
  1. reg. asduif natour DE WALDEN 2016
  4. semi prov. asduif vitesse + midfond SAM C 2017
  5. reg. asduif jonge duiven DE WALDEN 2015
  7. semi prov. asduif vitesse SAM C 2017
10. prov. asduif vitesse + midfond afdeling 2017
  1. Quievrain 305 duiven / 7. - 2,757 duiven / 77. prov. 12,201 d.
  1. Chimay 258 duiven / 4. - 2,354 duiven / 25. prov. 11,156 duiven
  1. Gennep 182 duiven / 57. prov. 12,323 duiven
  2. Chimay 2,255 duiven / 5. prov. 11,301 duiven
  3. Tilburg 2,400 duiven / 74. prov. 11,320 duiven
  8. Heusden Zouder 2,505 duiven / 84. prov. 20,820 duiven
11. Troyes 794 duiven / 39. NPO 3,690 duiven
14. Quievrain 2,271 duiven / 62. prov. 17,117 duiven
23. Deurne 4,744 duiven / 62. prov. 21,116 duiven
23. Weert 1,236 duiven / 159. prov. 10,251 duiven
24. Sittard 2,683 duiven / 286. prov. 21,629 duiven
29. Quievrain 2,634 duiven / 285. prov. 21,265 duiven
31. Heusden Z. 1,921 duiven / 104. prov. 12,603 duiven
41. Weert 1,133 duiven / 161. prov. 10,292 duiven
60. Chimay 2.180 duiven / 207. prov. 16,989 duiven
tevens 23. - 1,535 d., 35. - 2,567 d., 41. - 1,162 d., 49. - 2,819 d.,
  55. - 1,573 d., 55. - 1,016 d., 78. - 1,379 d., 94. - 1.678 d.,
  99. - 3,549 d. ...
***** kinderen en kleinkinderen m"Powerplay" en "Milla" *****

(6 januari 2021)

Ze zijn beiden nog in leven. Inmiddels 16 en 17 jaren oud. Natuurlijk bevrucht "Leonardo" niet meer en legt "Tinkelbel" geen eieren meer. Ze zitten nu gezamelijk hun oude dag uit in een kweekbox. Op PIPA een eerbetoon aan dit bijzondere koppel. Ze zijn de ouders van meer dan 30 topduiven en op de eenhoksraces wonnen nazaten al meer dan $ 2.000.000,-. Kijk ook eens bij de kweekduiven, een groot aantal duiven stammen van dit fenomenale koppel. Klik hier om naar de reportage te gaan. Klik hier voor een overzicht met foto's (.pdf) van hun belangrijkste kinderen.(19 november 2020)

NL19-1183487, "New Fausto": 7e Nationale Asduif Jaarlingen "De Allerbeste" 2020

In de nationale competitie jaarlingen 'De Allerbeste' 2020 eindigt "New Fausto" op plaats 7 in de eindstand. Het afgelopen jaar als jonge duif was hij al 8. nationale asduif vitesse NT in de competitie WHZB/TBOTd.(13 septmeber 2020)

Kampioenschappen in 2020:

1e Keizergeneraal samenspel De Eenheid
1e Keizergeneraal rayon De Wâlden
1e Keizergeneraal p.v. De Dowetille
1e Generaal Aangewezen samenspel De Eenheid
1e Generaal Aangewezen rayon De Wâlden
1e Generaal Aangewezen p.v. De Dowetille
1e Asduif Oud + Natour samenspel De Eenheid met de NL19-1183487 "New Fausto"
1e Asduif Oud + Natour rayon De Wâlden met de NL19-1183487 "New Fausto"
1e Asduif Midfond rayon De Wâlden met de NL19-1183487 "New Fausto"
1e Asduif Natour rayon De Wâlden met de NL18-1394420, "De 420"
1e Hok Aangewezen Midfond samenspel C
1e Hok Aangewezen Natour samenspel C
1e Hok Onaangewezen Natour samenspel C
1e Asduif Generaal Kort samespel C met de NL19-1183487 "New Fausto"
1e Hok Aangewezen Eendaagse Fond samenspel De Eenheid
1e Hok Aangewezen Eendaagse Fond rayon De Wâlden
1e Hok Aangewezen Midfond rayon De Wâlden
1e Asduif Natour rayon De Wâlden met de NL18-1394420, "De 420"
1e Generaal Aangewezen p.v. De Dowetille
1e Asduif Oud p.v. De Dowetille met de NL19-1183487 "New Fausto"

1e Asduif Midfond p.v. De Dowetille met de NL19-1183487 "New Fausto"
1e Asduif Dagfond p.v. De Dowetille met de NL16-1004281 "Remedy"
1e Asduif Natour p.v. De Dowetille met de NL18-1394420 "De 420"
1e Hok Aangewezen Vitesse p.v. De Dowetille
1e Hok Aangewezen Midfond p.v. De Dowetille
1e Hok Aangewezen Dagfond p.v. De Dowetille
1e Hok Aangewezen Jonge Duiven p.v. De Dowetille
1e Hok Aangewezen Natour p.v. De Dowetille
1e Hok Onaangewezen Dagfond p.v. De Dowetille
1e Hok Onaangewezen Natour p.v. De Dowetille
2e Generaal Kort Aangewezen samenspel C
2e Hok Onaangewezen Dagfond samenspel C
2e Hok Aangewezen Friese Fond Club
2e Hok Onaangewezen Natour samenspel C
2e Hok Aangewezen Natour samenspel C
2e Hok Onaangewezen Natour rayon De Wâlden
2e Hok Aangewezen Natour rayon De Wâlden
2e Asduif Generaal Lang samenspel C met de NL19-1183434 "De 334"
2e Asduif Midfond samenspel De Eenheid met de NL19-1183487 "New Fausto"
2e Asduif Natour rayon De Wâlden met de NL19-1183487 "New Fausto"
2e Asduif Vitesse p.v. De Dowetille met de NL19-1183487 "New Fausto"
2e Asduif Midfond p.v. De Dowetille met de NL19-1183401"Lolita"
2e Asduif Oud p.v. De Dowetille met de NL19-1183374 "De 374"
3e Generaal Lang Onaangewezen samenspel C
3e Hok Aangewezen Dagfond samenspel C
3e Hok Aangewezen samenspel De Eenheid
3e Asduif Oud + Natour rayon De Wâlden met de NL19-1183374 "De 374"
3e Asduif Midfond samenspel C met de NL19-1183487 "New Fausto"
3e Asduif Midfond rayon De Wâlden met de NL19-1183401"Lolita"
3e Asduif Natour samenspel C met de NL18-1394420, "De 420"
3e Asduif Oud rayon De Wâlden met de NL19-1183334 "De 334"