INTRODUCTION

In 2002 en daarvoor was de plaats van aankomst Buitenpost, waar ik samen met mijn vader, Enne Dijkstra, de duivensport beoefende. Grote successen werden onder de naam E. & A. Dijkstra bereikt. In de afgelopen drie decennia zijn al prachtige successen geboekt. De meest dierbare zijn:

- 3e Nationale Duivin met de '135'
- 3e Nationale Asduivin met de '400'
- 5e Nationale Duivin met de '757'
- 1e en 5e Nationaal Kampioen NBvZ

Verder nog provinciale overwinningen op Bergerac (2x, 1022 km) Tours (758 km) en Orléans jonge duiven (663 km) met daarnaast nog vele prijzen bij de eerste 10 van provinciale en nationale concoursen. In totaal 20 keer bij de generale kampioenen van het rayon en 14 keer eerste kampioen van de vereniging.

De meeste prestaties werden dus behaald in combinatie met mijn vader. Sinds 2001 wordt er onder de eigen naam aan wedstrijden meegedaan. Echter de verzorging werd tot 2002 altijd gezamenlijk gedaan. Vanaf 2003 is dat veranderd. Vanuit de nieuwe woonplaats Oudwoude wordt op eigen kracht gewerkt aan een nieuwe successtory.

Vanaf 2003 wordt er vanuit Oudwoude met de duiven gevlogen. In 2004 werd dus alleen met jaarlingen en jonge duiven gespeeld. Successen in 2004 waren er volop getuige de volgende klasseringen:

Vitesse/Midfond Dagfond Overnacht
1e St. Ghislain tegen 4.317 duiven (354 km)
1e Gennep tegen 3.518 duiven (179 km)
2e Houdeng tegen 5.908 duiven (338 km)
10e Boxtel tegen 7.744 duiven (194 km)
12e Duffel tegen 6.421 duiven (268 km)
13e Duffel tegen 2.851 duiven (268 km)
17e St. Quentin tegen 3.300 duiven (430 km)
21e Duffel tegen 2.919 duiven (268 km)
36e Boxtel tegen 4.291 duiven (194 km)
41e 's Heerenberg 6.837 duiven (158 km)
43e St.Ghislain tegen 3.576 duiven (354 km)
45e Gennep tegen 7.871 duiven (179 km)
45e Maaseik tegen 3.923 duiven (245 km)
4e Etampes tegen 2.099 duiven (606 km)
7e Ablis tegen 2.586 duiven (610 km)
33e Orléans tegen 2.595 duiven (666 km)
38e La Ferte Bernard 2.354 duiven (686 km)
45e Sourdun tegen 3.074 duiven (562 km)
46e Morlincourt 3.238 duiven (466 km)







2e N.I.C. Bergerac tegen 139 duiven (1024 km)
4e N.I.C. Brive tegen 91 duiven (966 km)
5e N.I.C. Ruffec tegen 121 duiven (913 km)










Biografie Arie Dijkstra

Ik ben geboren op 31 januari 1966. Ik ben een aantal jaren werkzaam geweest als systeemontwikkelaar/ programmeur voor een middelgroot ICT-bedrijf. Daarvoor heb ik gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Hier ben ik afgestudeerd in de Sociale (economische) Geografie. Al van jongs af aan zat ik tussen de duiven. Echter in eerste instantie leek ik voorbestemd om een begenadigd voetballer te worden tot op het moment dat ik op twaalfjarige leeftijd in een wedstrijd een speler van de Friese selectie te snel af was. Deze speler mistte daardoor de bal maar niet mijn been. Hierdoor moest ik van het veld worden afgevoerd met een gebroken been.Vanaf dat moment ben ik mij intensief gaan bezighouden met de duiven. Sinds 1982 ben ik lid. Vanaf dit moment is ook officieel de combinatie E. & A. Dijkstra begonnen. In 1984 werd zowel het 3e generaalschap Onaan- als Aangewezen behaald van afdeling Friesland. In de jaren die volgden zijn nog vele titels en prijzen gewonnen.

In 1995 heb ik voor de N.P.O.een onderzoeksrapport geschreven over de daling van het aantal postduivenhouders. Daarna heb ik voor een kleine periode zitting genomen in het bestuur van afdeling Friesland '96. Daarnaast was ik kiesman van de afdeling voor de nationale vergadering. Echter mijn carrière ging voor, en daarom moest ik van deze functies afscheid nemen. Enkele jaren lang lag mijn werk in het westen van Nederland. Het gevolg was dat alleen in de weekenden en vakanties de duivensport kon worden beoefend. Sinds oktober 2000 woon ik weer in Friesland. De duivensport kon daardoor weer volledig worden opgepakt. Op dit moment ben ik penningmeester van de Friese Kampioenendag. Deze dag is één van de weinige grote evenementen die we in Noord Nederland kennen. Dit evenement wordt altijd in het tweede weekend van december te Zwaagwesteinde gehouden. Een andere functie is die van bestuurslid van het samenspel De Eenheid met 500 leden. Voor dit samenspel verzorg ik tijdens het wedstrijdseizoen wekelijks de uitslagen en beheer ik de site.

De Leermeester

Als je met duiven opgroeit en dan ook nog bij iemand die vanaf de start al successen vierde dan mag je gerust zeggen dat je met de neus in de boter bent gevallen. Van mijn vader leerde ik dus al snel hoe je met duiven om moest gaan. Dankzij hem weet ik ook niet beter dan altijd bij de kampioenen te zijn. In 1968 is hij begonnen. Binnen twee jaar stond hij al bij de besten van Afdeling Friesland (7e Kampioen Onaangewezen). In die tijd ging het om je eerste twee duiven. Aangezien hij speelde met maar negen koppeltjes was dit dus een prestatie van formaat.

In 1972 moest hij voor zijn werk noodgedwongen verhuizen naar Bramsche in Duitsland. In Duitsland werd vooral met jonge duiven zeer succesvol gevlogen. Hij werd hier lid van de vereniging "Kehr Wieder". In 1977 ging hij terug naar Nederland. Hij ging wonen in het uiterste noordoosten van Friesland. In 1979 was de eerste titel in groter spelverband een feit, namenlijk 3e generaal kampioen aangewezen van het rayon de "Wâlden". Dit werd gedaan met doffers en duivinnen. Nog steeds wordt met zowel doffers als duivinnen gespeeld. In 1981 werd opnieuw verhuist. Ditmaal werd het Buitenpost. In Buitenpost werden de grootste successen behaald. In 1994 werd weer een nieuwe start gemaakt. Oorzaak was wederom verplichtingen van het werk. Hij moest eind 1993 voor een halfjaar naar Villafranca in Italië, om te helpen in de burgeroorlog die woede in het voormalig Joegoslavië. In Villafranca was de vliegbasis gestationeerd van de vredestroepen van de Verenigde Naties. De duiven werden voor een groot gedeelte verkocht.

Op het bestuurlijk vlak heeft hij ook reeds zijn sporen verdiend. In het begin van de jaren zeventig was hij al eens voorzitter van de vereniging "Op Eigen Wjukken". Bij terugkomst uit Duitsland werd hij al snel secretaris van het rayon "De Wâlden". Deze functie bleef hij negen jaar doen. Ook is hij enkele jaren secretaris geweest van de vereniging "Op Eigen Wjukken".

De hokken

De vlieghokken betaan uit twee hokken voor de weduwnaars, twee hokken voor de jongen, één hok voor de duivinnen en één hok voor de nestduiven. Dit alles op hetzelfde tuinhok waar in Buitenpost al enkele jaren op werd gevlogen. Omdat dit hok bewees goed te zijn, tenminste de duiven presteerden er goed op, is besloten het mee te nemen naar Oudwoude.

De kweekduiven zitten in het garagehok en zijn verdeeld over twee ruimtes, met daarnaast nog twee hokjes waar de duivinnen kunnen zitten als het kweekseizoen voorbij is. Omdat de kweekhokken geen verluchtingssysteem hebben, is er voor gekozen de duiven open hok te geven. Dag en nacht staan de hokken open. Elk kweekhok heeft een opening van een meter bij een meter, waardoor de duiven in de voilière kunnen komen.

De duiven

In het begin (eind jaren 60) was het een allegaartje van verschillende soorten duiven. De belangrijkste duiven uit het begin kwamen van Bastiaans uit Limburg (via J. Noordhof) en van J. Tournier uit Lommel (via A. van Lune en Willem en Piter Beerda). Deze Bastiaans haalde zijn duiven bij Tist Eyssen. Deze was weer getrouwd met Irma Janssen. U weet wel de zuster van de beroemde gebroeders Janssen. Dus wat dat betreft was de basis Janssen/Tournier gelijk goed.

In de jaren zeventig werd op deze basis voortgeborduurd. Meerdere duiven kwamen in 1972 van Willem en Piter Beerda. Hierbij zaten kinderen van 'De Ooievaar' (uit "Zoon Othello x Nel" met de "Van Loonduivin"), de "Oude 40" (Tournier x Aarden) en de "Oude Belg" (rechtstreeks van J. Tournier, Lommel). Deze geweldige duiven lagen aan de basis van vele regionale en nationale kampioenen.

Aan het begin van de jaren tachtig werden verschillende Janssen duiven succesvol ingekruist. Met name een kleinzoon van de "Bange van '59" heeft een grote invloed gehad op de stamvorming. Door kruisingen van deze doffer met de oude Tournierbasis werden kampioensduiven gekweekt die top presteerden op provinciaal en nationaal niveau.

Tussen 1984 en 1987 werden duiven gehaald van Jacques Wolff uit Wezep. Deze Wolff-duiven heersten in de jaren zeventig en tachtig op de Veluwe. Aan de ene kant waren dit Janssen duiven van zijn beroemde Penneke-lijn. Aan de andere kant waren dit Berlengee duiven geschikt voor het zware werk. In deze jaren werden ook twee duiven gekocht van Dictus Kooistra uit Harkema (via Willem Beerda). Dictus Kooistra is de grootste kampioen die Friesland heeft gekend. Het waren twee doffers (de "10" en de "05") die beide al een provinciale overwinning op hun naam hadden.

Vanaf 1994 werd er een nieuwe start gemaakt. Een tiental duiven van de oude basis werd gehouden. In de jaren die daarop volgden werd gezocht naar duiven die net zo goed of beter waren dan het eigen oude soort. Dit was zeker geen gemakkelijke opgave. Duiven werden gehaald van onder andere Kurt Biesenroth (Bramsche), Steven van Breemen (Hilversum), F. & M. v.d. Meer (Drogeham), Leo van Rijn (Schipluiden), W. en G. Elzinga (Zwaagwesteinde), Flor Engels & Zn. (Putte) en van wijlen Evert Glazenburg (Winschoten).

In 2003 zijn alle duiven meegegaan naar Oudwoude. Zowel de vliegduiven als de kweekduiven. Het accent is vooral komen te liggen op duiven geschikt voor de dagfond en overnachtfond. De overnachtduiven bestaan voornamelijk uit duiven van Evert Glazenburg, Jellema/Beerda, Ch. van der ploeg aangevuld door een enkele Van Der Wegen. Voor de dagfond is er een breed scala aan verschillende soorten duiven. Met name wordt voortgebouwd met afstammelingen van het koppel Tijger x Strik (eigen oude Tourniersoort) in combinatie met duiven van Steven van Breemen. Daarnaast zijn het duiven van onder andere Piter Beerda en Jos & Jules Engels die de zaak complementeren. Ook al zal de vitesse niet zo belangrijk zijn in de toekomst, toch zitten er nog een aantal die ervoor moeten zorgen dat de snelheid erin blijft. Hier zijn duiven bij van de oude Janssen/Tournier basis, aangevuld met enkele Witte Tourniers en Witogers (soort Janssen/Klak via Kurt Biesenroth). Door inteelt, lijnenteelt en kruisingen van genoemde soorten duiven wordt een eigen stam duiven gevormd, die de komende jaren weer voor successen moeten gaan zorgen.

Prestaties uit het verleden

2005: 2e Keizergeneraal Meerdaagse Fond Afdeling Friesland '96
3e Kampioen Onaangewezen Meerdaagse Fond Afdeling Friesland '96
3e Kampioen Aangewezen Meerdaagse Fond Afdeling Friesland '96
3e Keizergeneraal Friese Fondclub
1e Keizergeneraal Nationaal Inkorfcentrum
1e Generaal Onaangewezen Nationaal Inkorfcentrum
1e Generaal Aangewezen Nationaal Inkorfcentrum
4e Kampioen Eendaagse Fond Onaangewezen ACG 6
7e Kampioen Midfond Onaangewezen ACG 6
1e en 2e NPO Ruffec 2.789 duiven (913 km)
1e Wijchen(1) 2.681 duiven (168 km)
1e Menen 5.118 duiven (344 km)
1e Wijchen(2) 263 duiven (11e Prov. tegen 24.490 d.)
1e Brive 137 duiven (966 km)
1e München 115 duiven (11e Nat. tegen 1.331 d., 682 km)


2004:
1e Kampioen Vitesse Aangewezen ver. DKB (25 leden)
1e Asduif Jong ver. DKB (25 leden)
1e Duifkampioen Jong ver. DKB (25 leden)
2e Kampioen Supervitesse Onaangewezen ver. DKB (25 leden)
2e Kampioen Supervitesse Aangewezen ver. DKB (25 leden)
2e Kampioen Natour Aangewezen ver. DKB (25 leden)
2e Duifkampioen Supervitesse ver. DKB (25 leden)
2e Asduif Oud + Natour ver. DKB (25 leden)
3e Generaal Kampioen Onaangewezen ver. DKB (25 leden)
3e Generaal Kampioen Aangewezen ver. DKB (25 leden)
3e Kampioen Vitesse Onaangewezen ver. DKB (25 leden)
3e Kampioen Midfond Aangewezen ver. DKB (25 leden)
3e Asduif Jong ver. DKB (25 leden)
5e Kampioen Onaangewezen Jong Friese Fondclub Oost (200 leden)
6e Kampioen Aangewezen Jong Friese Fondclub Oost (200 leden)
9e Kampioen Dagfond Onaangewezen ACG 6 (400 leden)
11e Generaal Kampioen Onaangewezen Friese Fondclub (320 leden)
12e Generaal Kampioen Onaangewezen Midfondclub N.O.F. (140 leden)
13e Generaal Kampioen Onaangewezen ACG 6 (400 leden)
1e FFC St.Ghislain 4.317 duiven (NL04-4256369)
1e ACG Gennep 3.518 duiven (NL03-4238917)

9e NPO St.Ghislain 17.210 duiven (NL04-4256369)
19e NPO Etampes 8.989 duiven (NL03-4238842)
33e NPO Houdeng 23.428 duiven (NL04-4256369)
46e Nat. Morlincourt 3.238 duiven (NL04-4256325)
50 Nat. Morlincourt 3.238 duiven (NL04-4256308)
65e NPO Etampes 8.989 duiven (NL03-4238922)
71e NPO Ablis 11.143 duiven (NL03-4238988)
98e Nat. Ruffec 5.075 duiven (NL03-4238823)
100e Nat. Morlincourt 3.238 duiven (NL04-4256316)
124e NPO Sourdun 13.845 duiven (NL03-4238976)
126e NPO Sourdun 13.845 duiven (NL03-4239010)
141e NPO Duffel 11.749 duiven (NL04-1307626)

156e NPO Orléans 11.309 duiven (NL03-4238915)
158e NPO Brive 2.720 duiven (NL03-4238979)
165e NPO Orléans 11.309 duiven (NL03-4238842)
167e NPO Sourdun 13.845 duiven (NL03-4238943)
133e NPO La Ferte Bernard 9.896 duiven (NL03-4238925)
177e NPO Etampes 8.989 duiven (NL03-4238915)

2002:
1e Generaal Kampioen Onaangewezen vereniging 'OEW' (30 leden).
1e Generaal Kampioen Aangewezen vereniging 'OEW' (30 leden).
1e Kampioen Vitesse Onaangewezen vereniging
1e Kampioen Vitesse Aangewezen vereniging
1e Asduif Oud vereniging (NL98-1877045)
1e Duifkampioen Vitesse vereniging (NL98-1877045)
1e Duifkampioen Midfond vereniging (NL00-1159175, tevens 2e en 3e)
1e Kampioen Dagfond Onaangewezen vereniging
1e Kampioen Dagfond Aangewezen vereniging
1e Kampioen Jonge Duiven Onaangewezen vereniging
1e Kampioen Jonge Duiven Aangewezen vereniging
1e Kampioen Herstart Aangewezen vereniging
1e Duifkampioen Herstart vereniging (NL98-1877045)
4e Keizergeneraal, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
6e Generaal Kampioen Onaangewezen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
6e Generaal Kampioen Aangewezen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
2e Kampioen Aangewezen Jonge Duiven Friese Fondclub (450 leden)
2e Asduif Jong rayon De Wâlden(NL02-4225724)
9e Nat. Morlincourt j.d. tegen 2875 duiven (NL02-4225807)
18e NPO La Ferte Bernard tegen 8.980 d. (NL01-1083947)
25e NPO Sourdun tegen 11.449 d. (NL98-2200818)
35e NPO St.Ghislain tegen 15.711 d. (NL02-4225724)
60e NPO Ablis tegen 12.200 d. (NL99-1535746)
61e Nat. Morlincourt tegen 2.875 d. (NL02-2209345)
72e NPO Sourdun tegen 11.449 d. (NL01-5163851)
74e NPO Houdeng tegen 17.011 d. (NL02-4225785)
80e NPO Orléans tegen 9.148 d. (NL01-1083947)
98e NPO Orléans tegen 9.148 d. (NL01-1083946)
114e NPO St.Ghislain tegen 15.711 d. (NL02-4225754)
136e NPO Houdeng tegen 17.011 d. (NL02-4225724)
142e NPO Ablis tegen 12.200 d. (NL98-1535773)
129e Nat. Morlincourt tegen 2.875 d. (NL02-4225724)
154e Nat. Morlincourt tegen 2.875 d. (NL02-4225790)
156e NPO Sourdun tegen 11.449 d. (NL01-5163843)
174e NPO St.Ghislain tegen 15.711 d. (NL02-2209326)
177e NPO Ablis tegen 12.200 d. (NL98-1877006)
179e NPO Etampes tegen 10.065 d. (NL01-1083947)
203e NPO Ablis tegen 12.200 d. (NL01-1083866)
207e NPO Niergnies tegen 9.844 d. (NL02-4225724)
224e NPO Orléans tegen 9.148 d. (NL99-1535793)
238e NPO La Ferte Bernard tegen 8.980 d. (NL01-5163859)

2001: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
1e Kampioen Aangewezen Natour, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
1e Duif Natour, rayon 'De Wâlden' (NL98-1877045)
1e Asduif Oud vereniging 'OEW' (NL99-1535793, tevens 2e))
1e Asduif Jong vereniging 'OEW' (NL01-1063524)
1e Kampioen Vitesse Onaangewezen vereniging
1e Kampioen Vitesse Aangewezen vereniging
1e Duifkampioen Vitesse vereniging (NL98-1877047, tevens 2e en 3e)
1e Kampioen Midfond Onaangewezen vereniging
1e Kampioen Dagfond Onaangewezen vereniging
1e Duifkampioen Dagfond vereniging (NL99-1535793)
1e Kampioen Supervitesse Aangewezen vereniging
1e Duifkampioen Supervitesse vereniging (NL00-1159071, tevens 2e)
1e Duifkampioen Natour Onaangwezen vereniging
1e Duifkampioen Natour Aangewezen vereniging
1e Duifkampioen Natour vereniging (NL98-1877045)
6e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
3e Duif Vitesse, rayon 'De Wâlden' (NL98-1877015)
7e NPO Orléans tegen 9057 duiven (NL99-1535793)
9e Kampioen Jonge Duiven Friese Fondclub Onaan- en Aangewezen
7e Generaal Kampioen, ACG 7 (230 leden)

2000: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
4e Kampioen Aangewezen Super, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
5e Kampioen Aangewezen Dagfond, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
4e Kampioen Aangewezen Natour, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
12e Keizergeneraal rayon, 'De Wâlden' (180 leden).
1e Asduif Jong vereniging (NL00-1159098)

1999: 2e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
10e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
7e Nationaal Orléans j.d. (NL99-1535746)
1e Asduif Oud vereniging 'OEW' (NL97-2200818)
2e Asduif Jong vereniging 'OEW' (NL99-1535793)

1998: 2e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
1e Kampioen Dagfond ACG 10 (300 leden)
5e Kampioen Midfond ACG 10 (300 leden)
3e Kampioen Midfond rayon 'De Wâlden' (180 leden).
9e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
1e Asduif Oud vereniging 'OEW' (NL96-1384389)
2e Asduif Jong vereniging 'OEW' (NL98-1877024)

1997: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
1e Asduif Oud vereniging 'OEW' (NL96-1384389)
1e Asduif Jong vereniging 'OEW' (NL97-2200822)

1996: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
1e Duif Dagfond Friese Fondclub (aklz. 'De Tijger').
1e Duif Midfond rayon 'De Wâlden' (NL94-2172995)
1e Asduif Oud rayon 'De Wâlden (NL95-5506823)
4e Kampioen Dagfond Friese Fondclub (400 leden).
2e Generaal Kampioen Oud, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
8e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
1e (NL94-4361536), 2e, 3e, 4e, 5e, 6e, 7e, 8e, 9e, 10e Asduif Oud vereniging 'OEW'
22e Nationale Asduivin Vredesduif (NL94-7060106)
18e Nationale Asduif Dagfond Vredesduif (NL94-2172978)

1995: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
5e Nationaal Kampioen N.B.v.Z. (8000 leden)
9e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
1e Asduif Oud vereniging 'OEW' (NL94-7060106)

1994: Omdat Enne Dijkstra, als militair bij de luchtmacht, enkele maanden naar het buitenland moest i.v.m. de oorlog in het voormalig Joegoslavië werd een groot gedeelte van de duiven verkocht. Dit jaar werd alleen met jonge duiven gevlogen.

1993: 1e Nationaal Kampioen N.B.v.Z. (8000 leden)
1e Provinciaal Orléans j.d. met de NL93-4245771 (zuster NL93-4245779)
1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
4e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
4e Provinciaal Kampioen Friesland (2300 leden).
5e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).

1992: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
1e Kampioen Dagfond, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
1e Kampioen Jonge Duiven, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
10e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
11e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).

1991: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
6e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).

1990: 1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
3e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
1e Asduif Jong rayon 'De Wâlden' met de 'As' (zoon 'Dikke Blauwe')

1989: 1e Provinciaal Bergerac op 1022 km.
3e Nationale Duivin W.H.Z.B. met de NL88-4207135.
3e Nationale Asduivin Vredesduif met de NL88-2663400 (zuster 'Dikke Blauwe')
1e Generaal Kampioen vereniging 'OEW' (30 leden).
2e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
6e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).

1988: 3e Generaal Kampioen vereniging 'DKB' (30 leden).
4e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
1e Asduif Alle Vluchten, rayon 'De Wâlden' met de 'Dikke Blauwe'.

1987: 1e Generaal Kampioen vereniging 'DKB' (30 leden)
3e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
7e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).

1986: 1e Generaal Kampioen vereniging 'DKB' (30 leden)
3e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
9e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).

1985: 1e Generaal Kampioen vereniging 'DKB' (30 leden)
2e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
7e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).

1984: 1e Generaal Kampioen vereniging 'DKB' (30 leden)
1e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).
3e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).

1983: 10e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (180 leden).

1982: Door verhuizing alleen met jonge duiven gespeeld.

1981: 1e, 6e, 10e en 14e Provinciaal Bergerac op 1027 km (6 duiven mee).
4e Generaal Kampioen, rayon'De Wâlden' (500 leden).
Eind 1981 wordt er verhuist naar Buitenpost.

1980: 5e Nationale Duivin W.H.Z.B. met de NL77-130757.
8e Generaal Kampioen ,rayon 'De Wâlden' (500 leden).
11e Generaal Kampioen, afdeling Friesland (1600 leden).
3e Duif Natour Afdeling Friesland met de NL77-130361 (overgrootmoeder 'Golden Girl')

1979: 3e Generaal Kampioen, rayon 'De Wâlden' (500 leden).

1978: De '973' wordt 2e Kampioen van Friesland. Hij wordt de grootvader van de 'Dikke Blauwe'.

1977: Terug in Nederland wordt alleen met jongen gevlogen. Hier groeit bij Arie Dijkstra de interesse
voor de duiven.

1972-1976: Verhuist naar Duitsland i.v.m. werkzaamheden als militair bij de luchtmacht. In Duitsland wordt alleen met jongen gevlogen. In 1974 worden de jongen kampioen van de R.V. Bramsche. In 1976 wordt de '600' (grootvader van de '973' de beste jonge duif van de R.V. Bramsche. In 1975 en 1976 gaan een groot aantal jongen naar een broer van Enne in Nederland. Deze broer wordt in 1976, 1e Generaal Kampioen van zijn vereniging.

1971: Winnaar bondconcours N.B.v.Z.

1970: Enne Dijkstra wordt 7e generaal kampioen van afdeling Friesland (1600 l.) na pas in 1968 te zijn begonnen met duiven. De '23' vliegt een 1e Provinciaal, en wordt later een van de voorouders van enkele nationale toppers.