Jaarlingentijd Deel II

 

door

 

Arie Dijkstra

De kop is er af. Afgelopen weekend konden we ‘genieten’ van de eerste vlucht van het seizoen. Dit was gelijk een vlucht van maar liefst 158 km uit ’s Heerenberg. De duiven van afdeling Friesland ’96 werden om 11:00 gelost. Liever had ik gezien dat ze een uurtje later waren gelost. De weersomstandigheden waren niet optimaal en dat was het later wel. Aan het verloop van de vlucht was dit ook goed te merken. Bij verschillende goede liefhebbers lieten de toppers het afweten, waarvan enkelen zelfs laat op de middag thuiskwamen. De duur van het concours was 12 minuten. Bij goede omstandigheden had dit de helft van de tijd kunnen zijn.

Op het eigen hok lieten mijn jaarlingen zich van hun goede kant zien. Legolas (NL03-4238886) pakte de overwinning in onze vereniging tegen 574 duiven. Als jonge duif won hij al zes prijzen van zes keer zetten. Toen was hij al één van mijn favorieten. Daarom stond hij nu ook weer als eerst getekende. Mijn vertrouwen werd dus niet beschaamd. Logolas is een zoon van de Big Boom (zoon Witteslag x stammoeder De Strik) x Evita.(dochter Kleine Beerda 310 x Kleine Bollie). In totaal had ik er 55 mee. Daarvan stonden er 26 op de uitslag bij een prijsverhouding van 1:4. Met een percentage van bijna vijftig procent prijs mag ik niet ontevreden zijn. Wat het allemaal waard is dat zullen we de komende weken wel merken.

Het was de bedoeling om de jaarlingen gedegen aan de start te laten verschijnen, maar dat dit gelijk zou resulteren in een eerste prijs was toch wel een verassing. Het doel voor het afgelopen weekend en de komende weken is dat vooral de duiven op weduwschap het zullen moeten doen. De nestduiven gaan mee om in te vliegen. De weduwnaars en weduwduivinnen zijn het vaakst weggebracht. Zij waren daarom ook allemaal mee op de africhtingsvlucht Zwolle van 27 maart(zie schema). De weduwnaars zijn dus het vaakst weggebracht.

Schema opleren van de duiven

Datum

Afstand

Opleren van de:

19 maart

20 km

15 weduwnaars, 15 nestdoffers

22 maart

20 km

15 weduwnaars, 15 weduwduivinnen, 17 nestduivinnen

23 maart

30 km

15 weduwnaars, 15 nestdoffers

25 maart

38 km

15 weduwnaars, 15 weduwduivinnen, 15 nestdoffers

27 maart

87 km

15 weduwnaars, 14 weduwduivinnen, 15 nestdoffers

28 maart

30 km

17 nestduivinnen

30 maart

43 km

15 weduwnaars, 15 weduwduivinnen, 15 nestdoffers

1 april

38 km

15 weduwnaars, 15 weduwduivinnen, 15 nestdoffers, 17 nestduivinnen

3 april

158 km

15 weduwnaars, 14 weduwduivinnen, 17 nestduivinnen, 9 nestdoffers


In totaal zeven keer tot ’s Heerenberg. Om de weduwnaars te laten wennen aan het spelletje, heb ik elke keer de duivinnen bij het opleren vijf minuten eerder losgelaten. In de hoop dat zij al thuis zaten te wachten op de doffer. Dit is niet elke keer gelukt, omdat de doffers vaak sneller naar huis kwamen. De prestaties van de weduwnaars vielen me niet mee. Mijn eerste twee duiven waren wel weduwnaars, maar met zes in de prijzen was dat, ten opzichte van de rest, aan de lage kant. Van de 26 prijsduiven hadden er naast de zes weduwnaars, acht weduwduivinnen, vijf nestdoffers en zeven nestduivinnen prijs. Vooral de nestduivinnen waren verassend omdat ze nog maar drie keer waren afgericht.

De medische begeleiding ziet er op dit moment heel eenvoudig uit. De laatste twee jaar ben ik niet meer bij een veearts of duivendokter geweest, of het moet zijn voor de verplichte paramyxo-enting. Ik probeer bewust weinig aan medisch begeleiding te doen. En tot nu toe is dat ook niet nodig geweest. Als de kwaliteit van de duiven goed is dan zal het in de toekomst ook niet veel nodig zijn. Het enige wat de jaarlingen sinds augustus vorig jaar aan medicijnen toegediend hebben gekregen is een geelkuur met Ronidazole voor ‘t Geel. Alle jaarlingen zijn dit jaar van 23 maart tot en met 28 maart aan deze kuur gezet. Op vrijdag 26 maart heb ik ze niet gekuurd omdat deze dag de duiven moesten worden ingemand voor de africhtingsvlucht Zwolle.

De afgelopen weken heeft vooral in het teken gestaan om het ritme van tijd van loslaten en voeren weer te krijgen. Ik vindt het zelf altijd even een moeilijke periode, maar nu de regelmaat er een beetje in zit voel ik mijzelf ook een stuk beter in cadans.

De weduwnaars gaan op dit moment twee keer daags los. ’s Ochtend moeten ze minimaal een uur vliegen. Een aantal weken terug hadden ze daar nog wel wat problemen mee. Willen ze te vroeg weer op het hok, dan jaag ik ze met een stok of vlag de lucht weer in. Ik zorg wel dat ze mij daarbij niet zien. Na verloop van tijd maken ze uit zicht zelf dat uurtje wel vol en hoef ik ze niet meer op te jagen. ’s Avonds vliegen ze minder. Dan is het meer een beetje uitwaaien. Als ze echt niet willen, roep ik ze weer naar binnen. De duivinnen gaan één keer daags los. De nestduivinnen gaan op de tweede helft van de middag samen met de jongen naar buiten. Meestal trainen ze dan zo’n anderhalf uur. Daarna laat ik de weduwduivinnen nog een uur vliegen. Ik kan ze nog niet allemaal tegelijk los hebben. Als de nestduivinnen op weduwschap staan kan dat wel.

Het voeren gaat heel eenvoudig. Elke dag krijgen ze dezelfde mengeling. Dit blijft zo tot dagfond. Het voeren gaat meestal op gevoel. ’s Ochtends houdt ik ze meestal ietsje krapper. De samenstelling van het voer van de nestduiven zal nog wel veranderen omdat die nu op kleine jongen zitten. Maar komen ze op weduwschap dan krijgen ze weer dezelfde mengeling. ’s Avonds krijgen ze na het voeren per vijftien duiven nog een handjevol snoepzaad en grit.

Samenstelling mengelingen:

Voer

Snoepzaad

Grit

Basis Kweek/Vlieg 55%

Onkruidzaad 32 %

Schelpengrit 17%

Wielink & Zonen 15%

Hennepzaad 17%

natural grit 17%

Gerst 11%

Lijnzaad 17%

Zeewiergrit 17%

Paddy 8%

Witzaad 17%

Kiezel 17%

Rode mais 5%

Kardi 17%

Vitalith 17%

Popcornmais 3%

Koudijs duivenminderalen 15&

Kardi 3%

   

Door de week wordt er op dinsdag- en donderdagavond iets extra’s gedaan. De duiven krijgen dan Vitacombex, biergist, Supradex (is vooral druivensuiker) en minderalen door het voer. Met name op donderdag wordt er nog wat extra Supradex toegevoegd.

Afgelopen vrijdag was het dus inmanden voor de eerste wedvlucht. Omdat het een vitesse-vlucht betrof met de verwachting van wind mee, heb ik ze deze dag niet teveel gegeven. Grit krijgen ze nooit op de dag van inmanden. ’s Ochtends heb ik ze iets krapper gevoerd en ’s middags om twee uur heb ik per 15 duiven twee handjes snoepzaad gegeven.

Van het inmanden afgelopen vrijdag heb ik niet teveel drukte gemaakt. De duivinnen zijn rechtstreeks uit hun hok de mand ingegaan. Dit geldt ook voor de nestdoffers. Een aantal is daarvan thuisgehouden om de eieren warm te houden. De weduwnaars hebben alleen de broedschaal gekregen, maar geen duivin. Na een kwartier met hun broedschaal heb ik ze ingemand.

Op zaterdag vroeg uit de veren om de hokken schoon te maken en het water klaar te zetten. Van Zwolle en ook van ’s Heerenberg heb ik ’s ochtends uien en knoflook gesneden en laten koken. Daarna van het gas gehaald en kruidenthee aan toegevoegd. Dit water krijgen ze altijd tot maandag of dinsdagmorgen. Nu de brandnetels weer groeien wil ook nog wel eens het veld ingaan om deze te plukken. Dan voeg ik deze brandnetels toe en doe ik er minder kruidenthee in.

Of de duiven goed zijn en of de verzorging goed is moet op de wedstrijddag worden bewezen. Afgelopen zaterdag was het resultaat uitstekend. Echter z’on vitesse-vluchtje met ook nog eens de wind mee zegt heel weinig. Over enkele weken wanneer we boven de 300 kilometer komen weten we al heel wat meer. Tot over twee weken.