Jongleren Deel II


door

 

Arie Dijkstra

Afgelopen weekend was het door de start van het seizoen weer behoorlijk druk. Ik kan er dit keer rustig bij blijven, voor mij begint het pas in juli, maar voor velen was het weer enorm stressen. Desondanks wel een druk weekend gehad als rekenaar voor het samenspel in onze regio. Gelukkig ben ik toch nog toegekomen aan mijn bijdrage voor deze week van Winning.

 

Was ik twee weken terug nog niet tevreden. Dit begint nu een beetje te kantelen naar een positief gevoel. Nu de oudste jongen uit het eerste hok glad beginnen te worden, begint ook de conditie toe te nemen. Veertien dagen terug had ik nog een stuk of vijf jongen die niet met de groep mee wilden vliegen. Deze jongen gingen elke keer bij de buren zitten, terwijl de anderen aan het trainen waren. Ze verteerden hun voedsel slecht en wilden slecht luisteren. Echt ziek, zoals ik er wel enkele heb gehad, werden ze niet meer. Maar omdat ik nu de touwtjes wat strakker wil aantrekken heb ik er twee een week geleden verwijderd.

 

Nu zijn er dus nog 40 jongen op het 1e hok. Op de foto hieronder is te zien hoe de jongen er nu voorstaan. Het zijn geen echte winterjongen, maar toch zien ze er redelijk strak uit. Wanneer ik deze jongen nu loslaat zijn ze binnen een paar minuten uit het zicht verdwenen. Ze blijven vaak een 30 tot 45 minuten weg. Ik laat ze nog steeds twee maal daags los. ’s Middags trainen ze toch al een 75 tot 90 minuten. Omdat ik heb gemerkt dat ze door de toename van vliegminuten wat aan de lichte kant waren, ben ik iets meer gaan voeren. Nu komen ze ook iets beter in de spieren. Daarnaast krijgen ze ook twee dagen in de week kruidenthee

 

De algehele indruk van de jongen wordt al een stuk beter. Ik hoop natuurlijk dat dit zich zo verder ontwikkelt. De rui is gestopt. Het enige wat ze nu nog doen, is soms een pennetje laten vallen. De meeste staan nog op 9 oude pennen. Sommigen nog op 10, en een enkele al op acht. Aan verschillende dingen zie ik dat de vorm verbetert. Naast het glad en zacht worden en meer trainen, zie je het ook aan de ogen, het borstvlees en de mest. De ogen krijgen meer kleur. Contouren van de ogen worden helderder. Dit komt door een betere doorbloeding van het hele lichaam van de duif, wat we ook terug zien bij het borstvlees. Pak maar een duif. Maak daarbij je wijsvinger en middelvinger van de losse hand een beetje nat, en schuif met deze vingers de veertjes over het borstbeen naar buiten. Als de duif in een goed conditie is dan laten de schilfertjes op het borstvlees heel gemakkelijk los. Ik zie het liefst het borstvlees niet te donker (blauw), maar ook niet te licht, daarbij zie ik graag kleine donkerrode adertjes richting borstbeen gaan.


De jongen van de tweede ronde zijn nu tweeënhalve week verduisterd. Op de foto hierboven is te zien hoe ze zijn gehuisvest. Het hele verhaal begint dus weer opnieuw. Toen ik begon met verduisteren zaten er enkele jongen niet goed. Twee hiervan waren uit broer en zus en de andere twee hadden als jong in het nest zeer natte mest. Ik heb ze verwijderd omdat ze sterk vermagerden. Verder zijn er enkele van het hok weggeraakt. Nu zitten er nog zestig jongen in het tweede hok. Bij het begin van het verduisteren heb ik ze eerst een week vastgehouden. Hierbij ben ik ook afgestapt van het zware kweekvoer en overgegaan naar dezelfde mengeling zoals ook de jongen van het eerste hok krijgen. Binnen een week was al goed te merken dat het donker maken, zijn uitwerking had. De jongen worden al behoorlijk kaal. Zolang ze ruien zullen ze nooit echt goed trainen. Toch probeer ik ze al een beetje op te jagen, om ze wat langer te laten vliegen. Als ze lang genoeg vliegen mogen ze straks met de oudere jongen mee.

 

De jongen van de tweede ronde lijken in het algemeen minder last te hebben van virussen, dan de jongen van de eerste ronde. Het sluimert wel een beetje, maar echt ernstige gevallen zitten er niet tussen. Hopelijk is dit over twee weken helemaal voorbij. In ieder geval tot een volgende keer.

 

SCHEMA VEZORGING JONGEN DUIVEN 2003

Tijd

Handeling

 

07:30

Loslaten jongen

 

-

Schoonmaken hokken

 

-

Schoon water met beetje Halamid geven

 

09:00

Binnenroepen jongen

 

-

Voeren 1e hok, ongeveer 750 gram/39 jongen

 

-

Voeren 2e hok, ongeveer 900 gram/50 jongen

 

12:35

Weghalen drinkpannen om te laten drogen

 

15:15

Loslaten jongen

 

-

Schoonmaken hokken

 

-

Schoon water met beetje Halamid geven

 

16:45

Binnenroepen jongen

 

-

Voeren 1e hok, ongeveer 900 gram/ 39jongen

 

-

Voeren 2e hok, ongeveer 1100 gram/50 jongen

 

-

Snoepzaad voeren, ongeveer één hand per 15 jongen

 

-

Voeren gritmengeling

 

20:00

Weghalen drinkpannen om te laten drogen

 

BIJZONDERHEDEN:

ZONDAG/WOENSDAG: stukjes wortel en kaas wordt ‘s avonds aan de jongen gevoerd

MAANDAG/DINSDAG: kruidenthee i.p.v. schoon water

DINSDAG/DONDERDAG: Voer vermengd met vitamines en mineralen

ZATERDAG: jongen worden niet losgelaten

De jongen is aangeleerd om pinda’s te eten. Elke dag krijgen ze twee  tot drie pinda’s.

In de week worden de drinkpannen 1 keer ontsmet met bleekwater

WOENSDAG 21 mei: alle duiven geënt tegen paramyxo, tevens 1e keer in mand.

VRIJDAG 30-05 t/m DINSDAG 03-06: gekuurd tegen ’t Geel en Ornithose

DINSDAG 04-06: alle duiven behandelt voor veerluis/stuitluis/schachtluis/mijt

MAANDAG 9-06: 1e trainingsvlucht van 6 km

WOENSDAG 11-06: 2e trainingsvlucht van 10 km

VRIJDAG 13-06: 3e trainingsvlucht van 20 km

ZONDAG 15-06: 4e trainingsvlucht van 35 km

 

Samenstelling mengelingen:

Voer

Grit

 

Kweek/Vlieg 40 %

Schelpengrit 24

 

Zoontjes 20 %

natural grit 24

 

Paddy 15%

Zeewiergrit 20

 

Gerst 15 %

Kiezel 20

 

Hennep 10 %

Vitalith 12