Jongleren Deel III

 

door

 

Arie Dijkstra

Het is alweer vier weken geleden dat ik over mijn jongen heb verteld. In de tussentijd is er al weer veel gebeurd. De verzorging wordt steeds strakker. Voor een duidelijk overzicht kun je naar het schema onder aan het scherm gaan. Vergelijk het met het schema van mijn vorig artikel en je ziet wat er allemaal is gebeurd en veranderd.

Vorige keer werd ik al wat positiever over mijn duiven, maar echt tevreden ben ik eigenlijk nooit. Er zijn altijd wel kleine dingetje te vinden die me zorgen baren. En het zijn nu net die kleine dingentjes die maar door mijn hoofd blijven malen. Ook al lijkt alles nog zo goed te gaan, nooit ben ik er echt gerust op.

Voordat ik ben begonnen met het wegbrengen van mijn jongen zijn de puntjes dus op de i gezet. Allereerst heb mijn duiven op 21 mei geënt tegen paramyxo. Een paar dagen later gekuurd tegen ’t Geel en Ornithose. Voor de jongste jongen was dit de allereerste kuur. De oudste groep had in maart voor het laatst een kuur van zes dagen tegen ’t geel gehad. Om ze helemaal ‘schoon’ te maken zijn de jongen, maar ook de ouden, begin juni behandeld met Parasit-Ex tegen veerluis/stuitluis/schachtluis/mijt. Ik heb daarbij ook de manden en het stro gelijk maar mee behandeld.

In de tussentijd ben ik gestopt met het verduisteren van mijn jongste groep jongen. In totaal zijn ze dus maar vijfenhalve week verduisterd geweest. De week voordat ik hiermee stopte, liet ik de gordijnen al iets langer open, zodat ze al minder lang donker zaten. Vanaf dit moment konden alle jongen samen ’s ochtend en ’s middags worden losgelaten.

Het is sinds lange tijd dat ik jongen helemaal niet verduister of heel kort verduister. Om mijzelf toch enigszins gerust te stellen heb ik op pinkstermaandag, tijdens het inmanden van mijn jongen, ook gelijk de pennen geteld. Sommige jongen stonden al op zes oude pennen, terwijl anderen nog helemaal niets hadden laten vallen. De oudste jongen kwamen uit op gemiddeld 8,5 oude pennen en de jongste op 8,3 oude pennen. Opvallend is dat bepaalde duiven snel twee of drie pennen hebben laten vallen, en daarna tot op heden daarmee zijn gestopt. Dus als ze niet te snel ruien, zoals ze nu doen, moet dit tot de laatste jonge duivenvlucht lukken. Mocht het allemaal niet lukken is er nog geen man overboord. Het belangrijkste is dat ik voor volgend jaar een stel mooie jaarlingen overhoud.

Ook de strenge selectie gaat door. Van de oudste jongen is er één verdwenen. Deze zat al twee dagen buiten, en toen was ze helemaal weg. Van de jongere groep heb ik zelf alweer zeven verwijderd, de anderen zijn weggeraakt vanaf het hok. Ik heb nu regelmatig de jongen in de handen. Er zitten er nog steeds tussen die me niet bevallen. Wel zijn ze gezond, dus ze mogen nog blijven. Ik vrees echter dat de huidige groep nog wel zal worden uitgedund.

Afgelopen pinkstermaandag ben ik dus begonnen met het eerste oefenvluchtje. Voordat ik ze ‘s ochtends inmand laat ik de jongen nog een dik uur vliegen. Tot op heden ben ik er redelijk tevreden over. Ze komen niet vlot af, maar toch zijn ze binnen een redelijke termijn thuis. De eerste keer waren ze zelfs eerder thuis dan ik, maar dat kwam omdat ik werd opgehouden door iemand die na het loslaten van de duiven nog een praatje met me wilde maken. Afgelopen zondag zijn ze al naar 35 kilometer geweest. Binnen een uur waren de meeste thuis. En verder geen verliezen. De omstandigheden waren dan ook goed: helderblauwe hemel en een lichte noordoosten wind. Natuurlijk moeten ze straks sneller thuiskomen, maar voorlopig ben ik tevreden.

Wanneer de jongen thuiskomen van de oefenvluchtjes gaan ze als gekken naar binnen. Ze hebben dan ook nog helemaal geen voer gehad. Hoe anders is dit momenteel wanneer ik ze na een training om huis binnen wil roepen. Vooral de oudere jongen worden drukker. Met name een aantal doffertjes begint vervelend te worden. Of dit over twee weken nog zo is, lezen jullie over twee weken.

SCHEMA VEZORGING JONGEN DUIVEN 2003

Tijd

Handeling

 

07:30

Loslaten jongen

 

-

Schoonmaken hokken

 

-

Schoon water met beetje Halamid geven

 

09:00

Binnenroepen jongen

 

-

Voeren 1e hok, ongeveer 750 gram/39 jongen

 

-

Voeren 2e hok, ongeveer 900 gram/50 jongen

 

12:35

Weghalen drinkpannen om te laten drogen

 

15:15

Loslaten jongen

 

-

Schoonmaken hokken

 

-

Schoon water met beetje Halamid geven

 

16:45

Binnenroepen jongen

 

-

Voeren 1e hok, ongeveer 900 gram/ 39jongen

 

-

Voeren 2e hok, ongeveer 1100 gram/49 jongen

 

-

Voeren snoepzaad, ongeveer één hand per 15 jongen

 

-

Voeren gritmengeling

 

20:00

Weghalen drinkpannen om te laten drogen

 

BIJZONDERHEDEN:

ZONDAG/WOENSDAG: stukjes wortel en kaas wordt ‘s avonds aan de jongen gevoerd

MAANDAG/DINSDAG: kruidenthee i.p.v. schoon water

DINSDAG/DONDERDAG: Voer vermengd met vitamines, mineralen suikers en kruiden

ZATERDAG: jongen worden niet losgelaten

MAANDAG: jongen krijgen een bad (beetje zout/azijn wordt aan badwater toegevoegd)

De jongen is aangeleerd om pinda’s te eten. Elke dag krijgen ze twee  tot drie pinda’s.

In de week worden de drinkpannen 1 keer ontsmet met bleekwater

WOENSDAG 21 mei: alle duiven geënt tegen paramyxo

VRIJDAG 30-05 t/m DINSDAG 03-06: gekuurd tegen ’t Geel en Ornithose

DINSDAG 04-06: alle duiven behandelt voor veerluis/stuitluis/schachtluis/mijt

DONDERDAG 01-05: start verduisteren jongen 2e hok

ZATERDAG 07-06: beëindiging verduisteren jongen 2e hok

MAANDAG 9-06: 1e trainingsvlucht van 6 km

WOENSDAG 11-06: 2e trainingsvlucht van 10 km

VRIJDAG 13-06: 3e trainingsvlucht van 20 km

ZONDAG 15-06: 4e trainingsvlucht van 35 km


Samenstelling mengelingen:

Voer

Grit

Toevoeging aan voer op Di/Do

Kweek/Vlieg 40 %

Schelpengrit 24 %

Vitacombex

Zoontjes 20 %

natural grit 24 %

Druivensuiker

Paddy 15%

Zeewiergrit 20 %

Biergist

Gerst 15 %

Kiezel 20 %

Duivenmineralen

Hennep 10 %

Vitalith 12 %

Kruidenelixer

   

Alkalisch poeder